HEMA – het boek

De regenachtige dagen voor kerst 2018 zijn een prima moment om de leesstapel aan te pakken. Bovenop ligt HEMA, geschreven door Stefan Vermeulen.

De pitch beloofde alvast veel goeds: “In HEMA onthult Stefan Vermeulen het drama dat zich de afgelopen jaren achter de schermen heeft afgespeeld. Hoe raakte het oer-Hollandse winkelbedrijf gevangen in de klauwen van het Londense casinokapitalisme? En hoe kwam HEMA daar weer uit? Een thriller uit het hart van het Nederlandse zakenleven”.

Al snel blijkt dat niets teveel gezegd, Vermeulen schrijft vlot en toegankelijk zonder te blijven hangen in onbetekenende details of feitjes. Het boek zit vol met (handige) lessen corporate finance, strategie en oer-Hollands ondernemerschap.

Rookworsten & Tompoezen

We leren dat op een gegeven moment 65% van alle rookworsten wordt verkocht door HEMA, dat HEMA jaarlijks 14 miljoen tompoezen verkoopt, dat Marcel Boekhoorn al in maart 2007 bezig was met een overname van HEMA, dat deals van 1,2 miljard kunnen afketsen op 30 miljoen euro, dat zelfs koningin Maxima bij de HEMA winkelt en dat “hope is not a strategy”. 

Aanrader

Bovenal geeft dit boek een verfrissend inkijkje in de snelle wereld van retail waar grote ego’s en het grote geld dagelijks met elkaar overhoop lijken te liggen. Knap hoe Vermeulen feitelijk verslag doet van deze fascinerende wereld. Zeker een aanrader dus!